Wanneer het onze bedoeling is om data te gaan visualiseren, is onze eerste stap uiteraard het inladen van data. Maar wat is dat precies: “data” ? Als wij op het web surfen worden we gebombardeerd met data. Stel je surft naar IMDB om de top 10 van beste films uit 2016 te bekijken. Je krijgt dan deze top mooi grafisch gepresenteerd, met afbeeldingen en opgemaakt in html. Deze data is reeds opgemaakt, op zo’n manier dat het voor mensen prettig is om te navigeren en naar te kijken. De rauwe data is echter de onopgemaakte informatie. De titel van de film, het jaar, de acteurs en bijvoorbeeld de plek waar een plaatje van de cover op de server van IMDB te vinden is.
Het internet staat vol data. Echter is niet al deze data zomaar toegankelijk, of te hergebruiken in onze eigen programma’s. Dat is de reden waarop er API’s in het leven zijn geroepen. API staat voor Application Programmer’s Interface. Een API is eigenlijk niets meer dan een soort van tussenpersoon tussen de data van een provider, en wij, die wat met die data willen gaan doen. Die API zorgt ervoor dat wij de data op een mooie en makkelijke manier kunnen krijgen, en anderzijds is het ook een beveiliging voor de servers van de aanbieder. Abstract, daarom een voorbeeld:
Stel je wil een visualisatie maken van de gemoedstoestand van je vrienden op Facebook. Het is onmogelijk om alle Facebook data te downloaden, en vervolgens je vrienden eruit te filteren. Stel dat iedereen dat zou doen, dan staan de servers van Facebook onmiddellijk roodgloeiend, om nog maar niet van de privacy issues te spreken. Daarom heeft Facebook een API. Jij identificeert je, wat je toegang verschaft tot de data van je vrienden (en niemand daarbuiten) en je wordt toegelaten om bepaalde info op te vragen. Facebook reageert door deze info op een mooie, gestructureerde manier terug te sturen.
Deze structuur is belangrijk. Wat vooral belangrijk is, is dat er afspraken zijn over het structureren van deze informatie. Als we straks zelf data willen gaan opvragen, moet deze op een manier worden gepresenteerd dat de computer, en Javascript in de vorm van P5js in het bijzonder, hiermee overweg kan. Er zijn verschillende conventies :
En de lijst is ongetwijfeld langer. Wij kiezen ervoor om JSON te gebruiken. Een moderne, overzichtelijke manier van structureren die goed met Javascript samenwerkt.